VVC JO10-2: Een overwinning, maar geen winst

 De afgelopen weken heeft de O10-2 het zwaar gehad, het team functioneerde nog niet en het pechduiveltje zat op de schouders van dit talententeam. Ondanks dit hebben we wel steeds de (individuele) voetbalklasse kunnen aanschouwen. Tijdens de trainingen is de inzet en intensiteit groot, het zou dus een kwestie van tijd moeten zijn voordat het geluk aan de kant van onze toppertjes zou moeten komen te staan.

Deze week is er een zwaar programma, op woensdagavond staat de bekerwedstrijd tegen UNO JO10-1 gepland. Dit team komt ook uit in dezelfde competitie en staat draait mee in de middenmoot. De zaterdag mag VVC vervolgens aantreden tegen DSOV JO10-1, de koploper in de competitie.

De bekerwedstrijd tegen UNO is best wel even spannend, in een vorige editie dat deze teams tegen elkaar uit zijn gekomen heeft UNO een 7-5-overwinning laten optekenen. Hopen dus dat de trainingen van de afgelopen weken, waarbij de aandacht heeft gelegen op balvaardigheid, samenspel, teambeleving en positiespel.

Om 17.30u klinkt het fluitsignaal en VVC heeft op deze herfstavond meteen de wind eronder, letterlijk en figuurlijk. Michiel zet één van zijn bekende rushes in. Net op de helft van UNO grijpt een verdediger van de tegenpartij in en Michiel gaat tegen de grond. Een vrije trap valt hem ten deel die hij met een geweldig schot in de touwen jaagt, 1-0. Dat is een lekkere opsteker voor dit jonge team.

Even later volgt er wederom een goede aanval van VVC, Jari wordt aangespeeld en zoekt het duel met de keeper op, Milan loopt goed mee op. Jari houdt het overzicht en legt netjes af, waarna Milan de 2-0 optekent. Dit is ook de ruststand.

De tweede helft heeft VVC de wind tegen, wat in het voordeel is van UNO. De Vennepse voetballertjes zijn net even niet fel genoeg op de bal, waardoor UNO steeds de lange bal kan spelen op hun aanvallers. VVC krijgt de bal steeds niet weg voor het doel en het onvermijdelijke gebeurt, 2-1.

Na deze aansluitingstreffer begint UNO iets meer de overhand te krijgen en VVC begint geforceerd te voetballen. Door de tegenwind blijven de uittrappen van Duco in de lucht hangen en in de slotfase van de wedstrijd komt UNO op gelijke hoogte. VVC had een overwinning verdient, de voetbalkwaliteit van het team was deze woensdagavond een stuk hoger dan de voorgaande weken, maar het pechvogeltje is nog niet helemaal weggejaagd.

Omdat ik niet bij de gehele wedstrijd aanwezig kon zijn, heb ik ’s avonds nog even app-contact met de coaches, zodat ik toch een verslag over de hele wedstrijd kan schrijven. In de app wordt mij op het hart gedrukt dat ik zeker moet vermelden dat de coaches ongelofelijk trots zijn op de prestatie(s) van dit team. Daan heeft dit als volgt verwoord: “Ik zie de laatste tijd dat er meer gevoetbald wordt. Jamil en ik hebben echt staan genieten van de wedstrijd, vooral de eerste helft. Wij zijn er echt trots op hoe het team voor elkaar wil werken!”.

Een prachtig compliment, dat onze toppers in hun zak kunnen steken….

Met deze goede pot voetbal maken onze talenten zich op voor de wedstrijd tegen de koploper op zaterdag in Vijfhuizen. Een wedstrijd die aanvangt om 13.00u, waardoor Daan en Jamil, maar ook andere bekende gelegenheidscoaches andere (voetbal)verplichtingen hebben. Gelukkig hebben wij langs de lijn nog één getrainde coach achter de hand en Anouschka wordt gevraagd om de honneurs waar te nemen. Voordat het team het veld op gaat vindt het bekende kleedkamergesprek plaats met de spelers. Anouschka houdt een korte, krachtige voorbespreking. De nadruk ligt op de rolinvulling van de verschillende posities. De kern van de boodschap is dat inzet het belangrijkste is, vroeg storen en hard werken voor elkaar is het devies.

De ouders zijn nog niet allemaal gerust op een goede uitslag en DSOV verwacht een walk over. Dan begint om 13.00u de wedstrijd met de aftrap voor VVC. De opstelling waarmee VVC deze week van start gaat is Duco in het doel. Gigi linksachter, Daan centrale verdediger en Michiel rechtsachter. Björn als mid-mid en Jari linksvoor en Jayesh rechtsvoor. Milan, Rayane en Mike beginnen in de wissel.

VVC begint de wedstrijd sterk, er wordt hard gewerkt, kort verdedigd en DSOV krijgt geen grip op de wedstrijd. Het spel gaat op en neer, maar helaas komt DSOV via een prachtig uitgespeelde aanval met goed overspel over de verschillende linies op een 1-0 voorsprong. Even later valt zelfs de 2-0, wat ook de ruststand is. Toch zien we niet dat de Vennepse voetbaltalenten hun koppies laten hangen. Het hele team houdt vertrouwen in een goede afloop en de inzet blijft onverminderd hoog. Inmiddels heeft een wissel plaatsgevonden, waarna Milan en Rayane in de punt van de aanval spelen en Mike zijn zo bekende rol in de verdediging heeft ingenomen.

Via goed voetbal begint de opbouw van VVC steeds beter te lopen en een aantal keren worden de aanvallers goed weggestuurd, helaas krijgen de aanvallers – mede ook door goed keeperswerk van de tegenstander – net niet de mogelijkheid om een doelpuntje te maken. Totdat….

Rayane wordt aangespeeld vanaf het middenveld en kan de bal nu wel goed controleren. Hij gaat 1-op-1 op de keeper en door zijn benen door scoort uit de aansluitingstreffer. Milan vliegt Rayane om zijn nek en het hele team viert dit doelpunt als een overwinning, heerlijk!

Toch komt DSOV er een paar keer goed uit, maar Duco staat vandaag weer een prachtige partij te keepen. Hij komt goed uit en houdt VVC in de wedstrijd, toch valt de 3-1. Wederom zien we de veerkracht van VVC en via een goede aanval ontstaat er een kans voor het doel van DSOV. Via wat gewriemel en een aantal doelkansen, komt de bal voor de voeten van Milan die hard uithaalt en – zoals hij dat zelf noemt – een domino-doelpunt maakt, 3-2.

Soms verslapt de aandacht van de spelers wat en moet het team op scherp gezet worden. Anouschka doet dit langs de kant met verve. Ze spreekt spelers op een rustige, doch dwingende manier aan op de afspraken die gemaakt zijn. Door vervolgens positief te coachen als de spelers hun rol dan weer oppakken, houdt ze het hele team scherp. Helaas, valt krijgt DSOV dan toch weer een van de weinige mogelijkheden, maar dan laten ze wel zien dat de voorhoede goed op elkaar ingespeeld is. Door de ruimtes goed te benutten vinden ze steeds een vrije man en wordt de 4-2 opgetekend.

VVC houdt echter het vertrouwen in de wedstrijd en vanaf de linkerkant wordt een aanval opgebouwd die uitmond in een boogballetje op doel. De keeper van DSOV is verschalkt…., maar één van de verdedigers niet en met een redding die Terstegen niet zou misstaan tikt hij de bal met de hand naast het doel. De penalty die volgt wordt genomen door Michiel die 4-3 maakt.

Het blijft ongelofelijk spannend en de toeschouwers zien alle kansen op de gelijkmaker. VVC houdt grip op de wedstrijd en DSOV komt er op momenten echt niet aan te pas. Toch lukt het steeds niet om de gelijkmaker op te tekenen en weer loopt DSOV uit naar 5-3. Weer twee doelpunten verschil en weer geven de Vennepse leeuwen niet op. Via Michiel wordt er opgebouwd vanaf de rechterkant. Michiel opent met een lage passing op Milan die de aanval voortzet. Rayane op links loopt goed door, Milan houdt het overzicht en met een goede dieptepass wordt Rayane bediend, die de 5-4 optekent. Wederom zien we ontlading bij het team.

Helaas maakt DSOV in de slotseconden van de wedstrijd de 6-4, maar vandaag hebben we een ongelofelijk goed VVC gezien. Verlies tegen de koploper is geen schande, maar de manier waarop kan en mag worden gezien als een overwinning voor VVC.

Duco, Gigi, Michiel, Mike, Rayane, Milan, Daan, Jayesh, Björn en Jari jullie kunnen en mogen ontzettend trots zijn op het behaalde resultaat. Jullie hebben heel erg goed voetbal laten zien. Het hele team heeft zich voor de volle 100 procent ingezet en iedereen heeft voor elkaar gewerkt. We hebben goede voorzetten gezien, slimme korte corners, terugzakkende aanvallers, opkomende verdedigers, fysieke verdedigende acties, mooi uitgespeelde aanvallen en als kers op de taart 4 prachtige doelpunten. Als jullie deze (team)vorm kunnen vasthouden dan kunnen we de komende weken weer genieten van prachtige wedstrijden met heerlijk voetbal. Of dat dan overwinningen zijn of niet, dat is dan niet meer zo belangrijk, voor de liefhebbers gaat het vooral om het zien van spelplezier, goed voetbal en een team dat voor elkaar werkt. De mate waarin je succesvol bent, is vooral afhankelijk van de doelstelling die je stelt.

Tot slot een kort woord van dank voor Anouschka, deze gelegenheidscoach heeft het team vandaag op een krachtige wijze aan het voetballen gekregen en gehouden.
Tot volgende week…
rn