VVC JO10-2: gevochten als Vennepse leeuwen….

10 februari 2018: VVC JO10-2 - Buitenveldert sc. JO10-2 uitslag 3 - 3 (2 - 3)

Na de winterstop mag het tweede O10-team van VVC weer aantreden in de eerste wedstrijd voor het voorjaarsseizoen. Ook dit halfjaar zal de JO10-2 uitkomen in de hoofdklasse en eerlijk is eerlijk er zijn best wel even wat kriebels wanneer we ons vanochtend aan het opmaken zijn voor de wedstrijd. Het najaarsseizoen van de JO10-2 is zwaar geweest. Door de sterke tegenstanders is het team niet in staat geweest om veel overwinningen op te tekenen. Ook de voorbereidingen naar deze eerste wedstrijd in de competitie zijn met wisselend succes verlopen. Van een 6-3 overwinning tegen Pancratius JO10-2 tot vorige week een verliespotje tegen RKDES, waarbij de toppers met een 0-16 naar huis zijn gestuurd. Het team heeft het zwaar gehad de laatste tijd, er was frustratie en teleurstelling zichtbaar op het veld. Het vertrouwen binnen het team was aardig gedaald…

Hoe fijn zou het dan zijn als de talenten van VVC vandaag een goeie wedstrijd neerzetten. Het team en de spelers hebben dit gewoon even nodig om weer vertrouwen te krijgen. Maar, is Buitenveldert dan wel de beste tegenstander om dit voor elkaar te boksen? Buitenveldert staat bekend als een club met kwalitatief goede voetballers met een ‘Amsterdamse mentaliteit’. Het zal dus aanpoten worden. Spannend!

Om 8.00u verzamelen de spelers zich in de kleedkamer en Daan en Jamil nemen de tactiek voor vandaag door met de spelers. Door afwezigheid van Daan en Jayesh bestaat het team uit 8 spelers, één wisselspeler dus. Op zich wel plezierig voor een overzichtelijk wisselbeleid en rust in het team, maar risicovol als er spelers moe worden en je onvoldoende mogelijkheid hebt om door te wisselen.

Voordat de wedstrijd om 8.30u op het (echte) gras van veld 2 van start gaat, beginnen de spelers onder fanatieke begeleiding van Jamil en Daan aan de warm-up. Een van de oefeningen ziet toe op het strak inspelen en kaatsen, eerst simpel door 2x te kaatsen, maar later gaat het kaatsen over 3 of 4 schijven. Vaak gaat het goed, maar soms schiet de bal van de voet. Het team wordt op scherp gezet. Als Buitenveldert zich meldt bij gelegenheidsscheidsrechter Daan, zien we dat de pokon in het water van Amsterdam wel haar vruchten afwerkt. Grote potige spelers…

Om exact 8.30u vindt de aftrap plaats. De opstelling van VVC is vertrouwd. Duco in de goal, achterin van rechts naar links Michiel, Mike en Björn. Rayane op de mid-mid positie en voorin Milan op rechts en Gigi op links. Jari begint in de wissel.

De aftrap is voor Buitenveldert en de spelers van VVC zetten direct druk. De bal gaat wat over en weer op het middenveld. We zien overspel van Buitenveldert, verdedigende acties van de achterhoede en het ziet er allemaal nog wel gelijkwaardig uit. Dan ziet één van de spelers van Buitenveldert kans om de bal naar voren te schieten. De nummer van 8 van Buitenveldert verrast Mike met zijn grote snelheid en hij komt één op één met Duco. Koelbloedig maakt hij af en de 0-1 staat op het bord.

Langs de lijn is de spanning te snijden, hoe sterk is VVC mentaal. Pakken ze de draad weer op of laten ze de koppies hangen. De organisatie in het veld blijft goed. Iedere speler blijft kort bij zijn eigen mannetje en ook Mike weet zich te herpakken. Die laat zich niet meer verrassen door de nummer 8. We zien goed voetbal ontstaan in de opbouw van VVC. Goede opbouw van achteruit, waarbij ook door het kaatsen de voorhoede wordt vrijgespeeld. Hoewel we getuige zijn van een aantal prachtige combinaties waarbij de achterhoede van Buitenveldert vakkundig weggespeeld wordt, lukt het onze toppers nog niet om dit te verzilveren met een doelpuntje. Buitenveldert blijft in de omschakeling echter gevaarlijk en ook de tweede kans die de Amsterdammertjes krijgen gaat erin, 0-2.

Wederom zien we de mentale veerkracht van VVC. Geen van de spelers raakt van de wijs van deze achterstand en iedereen houdt zich aan zijn taak. Door het goede druk zetten en verdedigende werk komt VVC steeds weer in balbezit. Dan volgt er een aanval waarbij Milan in positie wordt gebracht, hij neemt aan komt één op één voor de keeper en via een kluts en goed doorzetten maakt onze spits de aansluitingstreffer, 1-2. Nu doorgaan….

Hoewel Buitenveldert regelmatig aan de bal komt zien we van Björn, Michiel en Mike goed verdedigend werk in de achterhoede. Rayane zet vroeg druk vanuit het middenveld en ook de aanvallers met eerst Gigi en Milan en later ook Jari maken het de spelers van Buitenveldert moeilijk. Hierdoor blijven de Vennepse leeuwen goed in de wedstrijd. Er volgen kleine speldenprikken via Jari, Rayane, Michiel en Gigi, maar de gelijkmaker blijft uit. De spelers van Buitenveldert staan onder druk en beginnen dat ook fysiek af te reageren op de thuisploeg. We zien vervelende en geniepige overtredinkjes, maar de scheids houdt het kort. Dan volgt er wederom een prima opbouw, via Michiel krijgt Milan aan de rechterkant de bal, op snelheid gaat hij richting de achterlijn, draait naar binnen en met links werkt hij de bal langs de keeper in de korte hoek. Een prachtige gelijkmaker! Het team geniet zichtbaar van deze wedstrijd, er wordt gejuicht, gelachen en gevierd. Dit hadden de mannen en de vrouw even nodig.

Dan komt Buitenveldert er weer uit en wat onfortuinlijk gaat de bal laag over het gladde veld richting het doel van Duco. Meerdere spelers proberen de bal weg te werken, maar dit lukt niet. Duco legt zijn hele ziel en zaligheid in een redding, maar helaas glijdt hij samen met de bal het doel in, 2-3. Toch gaat het vertrouwen niet verloren. We horen deze De Gea in de dop het team coachen en vertrouwen geven, “jongens, het is maar 1 doelpuntje verschil!!!!”.

Dan is het rust. Even een paar bekertjes limonade naar binnen werken, wat aanwijzingen van de coaches en dan het veld weer in. Er zijn wat tactische veranderingen. Milan begint nu linksachter, Mike centraal achterin en Michiel rechts. Rayane en Björn op het middenveld en voorin Jari op links en Gigi op rechts.

Wederom zien we dat VVC kort blijft dekken op de spelers van Buitenveldert. Op enig moment staat de organisatie zo goed, dat de keeper van Buitenveldert de bal niet kwijt kan en zelf op avontuur gaat. Op het middenveld is er dan een overname van Mike die de bal opdrijft en probeert Jari te bereiken. Helaas lukt dat niet en is de bal voor de keeper. Door goed vastzetten van VVC, speelt de keeper tot drie keer aan toe de bal zo scherp breed, dat de bal over de achterlijn verdwijnt waardoor VVC een corner krijgt.

Hoewel de corners prima voor het doel vallen lukt het de thuisploeg steeds niet om op gelijke hoogte te komen. Twee keer wordt de afvallende bal op de slof genomen, maar deze pogingen missen het doel. Door de goede organisatie komt Buitenveldert bijna niet meer aan voetballen toe en neemt de druk steeds meer toe op het doel van de tegenstander. Toch zijn er een paar counters die gevaarlijk zijn. De gevaarlijkste kans voor Buitenveldert is halverwege de tweede helft, wanneer Duco de bal redt, de verdediging probeert weg te werken, Buitenveldert overneemt, Duco tot tweemaal toe weer redt en uiteindelijk de bal klemvast heeft. Super voor het vertrouwen van deze doelverdediger, die dit duidelijk laat zien als hij op staat en een vuist maakt. Maar goed, VVC kijkt – inmiddels volledig tegen de verhoudingen in – nog wel steeds tegen een achterstand aan. Het team verdient het om tenminste tot een gelijkspel te komen, maar goed dan moet de bal er wel in.

Jamil kiest er dan voor om de posities in het veld wat te wisselen. Jari en Milan wisselen van positie, waardoor Jari linksachter kom te spelen en Milan doorschuift naar de aanval. In het slotakkoord van de wedstrijd volgt er dan over links een goede aanval. Via een lange pass valt de bal achter de verdediging. Milan moet met vereende krachten achter de bal aan, houdt hem binnen en snijdt langs de achterlijn richting het doel. Als een volleert Van Basten ruikt hij een kans, ziet een mogelijkheid en vanuit een onmogelijke hoek probeert hij de bal over de keeper heen te werken in de verre hoek. De bal gaat om hoog, de keeper strekt zich uit en krijgt zijn hand er tegenaan, maar het is niet voldoende en de eindstand wordt bepaald op 3-3.

Vanaf deze plek wil ik een groot compliment maken voor alle spelers en de coaches van de JO10-2. Duco heeft vandaag weer zijn klasse als sluitpost getoond, zowel op de lijn met katachtige reacties als bij het uitkomen in één tegen één situaties. De scherpte van Mike was geweldig om te zien, voortdurend kwam deze topper voor zijn directe tegenstander waardoor het venijn uit een aanval werd genomen. Björn stond zowel als back als op het middenveld zijn mannetje, met goed overzicht en het overnemen van posities was deze kleine grote man een luis in de pels voor de aanvallers van Buitenveldert. Michiel was vandaag scherp als een mes, strak in de verdediging, maar ook sterk in de opbouw. Rayane zat er vandaag kort op, zwervend over het middenveld heeft hij het de spelers van Buitenveldert lastig gemaakt en de voorhoede van VVC goed bediend. Gigi stond vandaag ook goed haar mannetje, hoewel het lastig was om vandaag een actie op snelheid te maken, heeft zij er door goed positiespel voor gezorgd dat de opbouw van Buitenveldert verstoord werd. Jari draaide vandaag lekker mee, zowel verdedigend als aanvallend was de waarde van deze speler in het veld te zien. En tenslotte Milan, dit spelertje had vandaag vleugels, goed (mee)verdedigen en druk zetten en als kers op de taart de drie doelpunten optekenen.

Ik heb in ieder geval genoten vandaag en hoop dat het verloop van deze wedstrijd een voorbode is voor de rest van de competitie. Het is het team en de coaches in ieder geval zeer gegund!

Tot volgende keer…
rn