O10-3 zet zegereeks voort

FC VVC O10-3 – SV Hoofddorp O10-4 uitslag 5-1 (1-0)

Tegen het fysiek sterkere Hoofddorp hebben de talenten van de O10-3 in deze competitie voor de derde opeenvolgende keer gewonnen. Anders dan de einduitslag deed vermoeden ging het echter niet van een leien dakje. Nagenoeg de gehele wedstrijd werd op de helft van de tegenstander gespeeld, echter de 8 jongens van het team hielden het voor publiek en coaches tot een kwartier voor tijd spannend.

Van het team was Adam niet aanwezig. Hij had de eer om mee te mogen doen met de O10-2. Volgens betrouwbare bronnen heeft hij een prima wedstrijd gespeeld en is het mooi om te zien dat spelers van de O10-3 aansluiting hebben gevonden bij de selectie.

Het team uit Hoofddorp bestond uit tien spelers. De VVC coaches vragen iedere week aan de tegenstander of ze 8x8 willen voetballen in plaats van het reguliere 7x7. Hoofddorp koos liever voor 7 spelers met drie wissels. Het blijft apart om te zien hoe krampachtig coaches van andere clubs vasthouden aan 7x7.  Je wil dat je spelers toch zoveel mogelijk kunnen voetballen?

Met 7 spelers in het veld zette VVC meteen druk op de tegenstander. Of we nu met 7 of 8 spelen. Het maakt voor het team niet zoveel uit. Het opjagen van de tegenstander om zo snel mogelijk de bal te willen hebben, is wat de coaches graag willen zien. Ook al was VVC de betere ploeg, echte uitgespeelde kansen ontstonden er niet uit. Zodra de bal was veroverd leek het wel of het team nog aan het opjagen was, maar dan mét bal. Het team probeerde wel de acties en passes te maken, maar net allemaal even te gehaast.

Na een kleine tien minuten kreeg VVC een grote kans om de score te openen. Thomas stuurde vanuit het midden Binc weg, die vanaf de rechterkant er met de brommer vandoor ging.  Na een actie speelde hij met een hoge bal naar de vrijstaande Siem. In zijn gedachte had Siem een heel mooi doelpunt voor ogen. Hij probeerde de bal direct met een lobje de keeper te verschalken. Hij raakte de bal half waardoor de bal in de handen van de keeper kwam. Jammer van de kans, maar goed geprobeerd!

En voor een spits is het eigenlijk heel simpel: na iedere gemiste kans, komt weer een nieuwe kans. Ook voor Siem. Nog geen paar minuten later ontving Siem de bal van Bas. Hij nam de bal aan met twee tegenstanders in zijn rug, en wurmde zich er doorheen. Hij kwam nu alleen voor de keeper te staan en met zijn ogenschijnlijke karakteristieke nonchalance schoof Siem de bal langs de keeper in het rechterhoekje. 1-0.

Ook na het eerste doelpunt bleef VVC continu druk zetten op de helft van de tegenstander. Het leverde halve kansjes op, en vlak voor rust kreeg Binc nog een goede kans op het tweede doelpunt. Ditmaal was het Quinn die met de bal er vanaf rechts vandoor ging. Met zijn soms onnavolgbare bewegingen zette hij uiteindelijk drie spelers op het verkeerde been, om daarna de bal strak naar Binc in te spelen. Binc bedacht zich geen moment en hij schoot de bal met een draai hard hoog richting doel. De bal krulde echter net langs de buitenkant van de rechterpaal.

Waren de spelers van Hoofddorp dan alleen maar toeschouwer? Nee zeker niet. Grote kansen waren er niet, maar wel gevaarlijke uitvallen die een kans zou kunnen opleveren. Het is dan mooi om te zien dat onze spelers ingespeeld zijn op deze uitvallen. Vooral Joey was in zijn element. Regelmatig kaapte hij de bal van de voeten weg van een doorgebroken speler. Eén keer presteerde Joey zelfs om in zijn eentje drie spelers te neutraliseren door zich goed op te stellen om de eindpass te onderscheppen. Het lukte Hoofddorp tweemaal om daadwerkelijk achter de linie van de VVC verdediging te komen, echter dan was er ook nog Quinten, die met volle snelheid eerder bij de bal was dan de Hoofddorpse aanvallers. Een goede keeper herken je niet aan de vele reddingen, maar aan de reddingen op het juiste moment.

VVC ging met een minieme voorsprong de rust in. De coaches gaven de jongens nog een paar tips mee. De tegenstander speelde fysiek en dan mag je zelf ook laten gelden. Bij balbezit probeer dan eerst weg te lopen van je directe tegenstander als je de bal gaat vragen. En als je een kans voor het doel krijgt, probeer rustig te blijven.

Het begin van de tweede helft leverde het zelfde beeld op als de eerste helft. Balbezit voor VVC op de helft van de tegenstander, halve kansen en af en toe een uitval van de tegenstander. Alleen één verschil. Uit één uitval scoorde Hoofddorp de gelijkmaker. Een dieptepass leek voor Quinten een makkelijke prooi te worden, alleen dat dacht de verdediging van VVC ook. De spits van Hoofddorp kon hierdoor profiteren. Met de bal aan zijn voet omspeelde hij Quinten schoot hij beheerst in. 1-1  Zowel het team, de coaches als het talrijke thuispubliek baalden van dit onfortuinlijke moment.

De aanwezigen met een VVC hart hoefde echter niet lang in de baalstatus te blijven hangen. Vanaf rechts stoomde Binc weer eens op. Hij kreeg een klein tikkie op zijn voet en hij ging verontwaardigd op de grond liggen. Het was niet de eerste keer bij de rappe aanvaller.  De goed fluitende scheidsrechter die zoveel mogelijk liet doorspelen gaf Binc deze keer een vrije trap mee. Het was zeg maar de bekende “optelsom” van kleine overtredinkjes.

Binc pakte de bal in zijn handen en hij wilde persé de vrije trap nemen. Van zo’n 5 meter van de rechterzijlijn op ruim 20 meter afstand van het doel wilde Binc maar één ding.  De bal hard en hoog de touwen in jagen. De goed spelende keeper van Hoofddorp was volstrekt kansloos bij het harde schot van Binc dat net onder de lat belandde en het net deed opbollen. 2-1.

De nieuwe voorsprong luidde de beste fase in van het team. Imran ging weer als vanouds vanaf links met zijn befaamde linkerbeen de actie maken en met steekpassjes de spitsen inspelen. Thomas ging alle duels winnen op het middenveld. Joey speelde achter Quinn en voorzag Quin van diepteballen waardoor Quinn er steeds gevaarlijk vandoor ging. Hij had al twee keer goed op doel geschoten, maar na de derde keer dat hij door Joey werd weggestuurd was het wél raak. En hoe! Joey speelde de bal schuin en diep van rechts naar links. Quinn liep zonder bal eerst twee verdedigers uit, om daarna de bal aan te nemen en met zijn rug naar het doel weer van links naar rechts om dezelfde twee verdedigers heen te lopen. Hij zette zichzelf daardoor alleen voor de keeper. En vanaf links schoot hij de bal met zijn rechtervoet half hoog in de rechterhoek. 3-1.

Heel VVC juichte en klapte voor het prachtige doelpunt. En het was opvallend dat vooral coach Mischa van vreugde een gat in de lucht sprong. Had hij iets herkenbaars gezien? Wellicht voer voor psychologen.

Het doelpunt zorgde voor de knock-out, want Hoofddorp kwam er niet meer aan te pas. Nu was het Bas die weer goed inschoof en de bal hard inspeelde op Siem. Zowat identiek aan zijn eerste goal, maakte Siem ook zijn tweede. 4-1. En zoals Binc betaamt wil hij ook in de wedstrijd het laatste woord hebben. Na weer een aanval maakte hij van dichtbij zijn tweede doelpunt. 5-1.

En hoe zat het met de tip van je willen laten gelden bij een fysieke tegenstander? Dat hadden Thomas en Joey goed begrepen. Op de juiste momenten even een klein tikje geven. Niet gemeen, niet hard maar wel nuttig en irritant.

De coaches en publiek hebben wederom genoten van deze O10-3 talenten. En op de vraag aan de spelers of ze zelf lekker gespeeld hadden, kwam een volmondige en unaniem antwoord: ja! En dat is uiteindelijk het belangrijkst.

MR