VVC O10-Mixteam wint O11- ARC-Heitinga Toernooi

Door een samenloop van omstandigheden kwam er een plek vrij voor een O11 of O10 team om deel te mogen nemen aan het prestigieuze pupillentoernooi van ARC, het zogenoemde ARC-Heitinga Toernooi. De wedstrijden werden vrijdag 11 mei gespeeld. Een week daarvoor kreeg VVC het verzoek om een team te sturen. Ondanks de meivakantie was binnen een uur een team van 8 spelers geformeerd. 4 spelers van de O10-2 (Björn, Jari, Michiel en Milan) en 4 spelers van de O10-3 (Adam, Binc, Quinn en Quinten) konden en wilden graag meedoen aan dit toernooi.

FC VVC O10 + O11

De omstandigheden waren prima om er een leuk toernooi dag van te maken. Het weer zat mee, de organisatie was perfect. Bij aankomst kreeg het VVC team zelfs van de organisatie een teambegeleider aangewezen, die als taak had mee te helpen daar waar nodig was.

Het VVC team moest de plek opvullen in een poule die het beste te vergelijken is met een derde klasse niveau in onze regio. Gezien de kwaliteiten van de beschikbare spelers was de conclusie dat het toch mogelijk zou moeten zijn om in ieder geval de finale te halen. Alleen het is vaak genoeg gebleken dat iets op papier en de werkelijkheid op het veld toch een wereld van verschil kan zijn.

De coach had nog wel een schone taak te verrichten. Een opstelling maken van deze spelers. Met een beetje fantasie had hij namelijk 7 spitsen en 1 keeper tot zijn beschikking. Omdat de coach geen echte verdedigers tot zijn beschikking had, was de opdracht om de tegenstander op eigen helft vast te zetten. Keeper Quinten zou dan nog meer als hij gewend was als laatste man fungeren.

De poulewedstrijden:

Woubrugge O11-3: 3-1 winst
Aan het begin van de eerste poulewedstrijd was het meteen te zien dat de spelers van de O10-2 en 3 even aan elkaar moesten wennen. Het team nam wel het initiatief en speelde ook vanaf de aftrap op de helft van de tegenstander. Het kwam ook tot goede kansen, echter door een counter kwam het team op een 0-1 achterstand. Het team was echter dermate kwalitatief sterker dan Woubrugge dat de achterstand snel werd omgebogen. De gelijkmaker kwam van de voet van Adam. Hij rondde een mooie aanval via Quinn en Binc af, door de bal direct hard en hoog het doel in te schieten. Binc maakte op aangeven van Jari de 2-1. Daarna kwamen er nog legio kansen om de score te vergroten. Een mooi schot van Michiel werd nog net voor de lijn weggehaald. De paal werd ook nog twee keer geraakt. Woubrugge kreeg vlak voor tijd dé kans om gelijk te maken, maar Quinten tikte de bal tegen de binnenkant van de paal en hij was net op tijd om op de bal te duiken die inmiddels op de lijn lag. Uit de counter na deze redding scoorde Binc zijn tweede doelpunt. Hij was net een teenlengte eerder bij de bal dan de keeper. Hij tikte de bal door de benen van de keeper en kon beheerst de 3-1 maken. De eerste punten waren binnen.

ARC O11-13: 5-0 winst
De tweede wedstrijd was achteraf ook tegen de zwakste tegenstander van de poule. Een ware belegering voor het doel van de tegenstander. Iedere veldspeler van VVC heeft minimaal 3 kansen gehad. En het duurde nog behoorlijk lang voordat er gescoord werd. Het blijft lastig als alle spelers voor het eigen doel staan. Uiteindelijk werd het een 5-0 overwinning.

ARC O11-12: 4-1 winst
De tweede tegenstander van ARC gaf iets meer tegenstand. Maar ook hier weer een makkelijke overwinning. Een bijzonderheid om te vermelden: een mooi doelpunt van Milan die vanaf afstand de bal hoog links in het doel plaatste.

Aarlanderveen O10-1: 3-1 winst
Voordat deze wedstrijd begon, was al duidelijk dat het team al eerste in de poule was geworden. De finale was dus bereikt. Ook deze wedstrijd werd vrij makkelijk gewonnen. Het eerste doelpunt kwam tot stand door een korte corner. Binc speelde de bal snel naar Michiel die vanaf rechts de bal met zijn wreef vol en hard op doel schoot. De keeper had het schot pas in de gaten toen de bal de binnenkant van het net al had aangeraakt. Na de 3-0 geloofde het team het wel en gunde de tegenstander nog een doelpuntje.

FINALE: ARC O11-10: 2-2, VVC WINT NA STRAFSCHOPPEN
De spelers waren vastberaden om het toernooi te winnen. Wederom stond moest VVC tegen een team van de organiserende vereniging. De VVC-combinatie begon dan ook furieus aan de wedstrijd. Het was éénrichtingsverkeer en al heel snel kwam VVC op voorsprong. Vanaf rechts schoot Binc de bal hard en laag in de korte hoek. 1-0. Daarna was het wachten op een tweede doelpunt. Het team kreeg kans op kans. Zo was het Quinn die na een mooie actie alleen op de keeper afkwam en de bal op de binnenkant van de paal schoot. Vlak daarna deed Björn het nog dunnetjes over om de bal op de andere paal te schieten. Adam kreeg nog een andere kans alleen de keeper kon nog net redding brengen. De spanning steeg met de minuut, want als je in de finale de kansen niet afmaakt, dan kan de wedstrijd zomaar kantelen. En dat gebeurde ook, alleen door wel een hele bijzondere manier. De coach van ARC had kennelijk ingezien dat met het huidige spelersmateriaal de finale niet gewonnen kon worden. En als een ware resultaatcoach wisselde hij drie jongens. Op zich niets mis mee, alleen de drie spelers bleken van een O12-team van dezelfde club te zijn. Ondanks de forse versterking van de tegenpartij bleef het VVC-team goed voetballen en ze kregen nog kansen om het af te maken. Maar de pijp raakte toch langzaam maar zeker leeg. Op voor VVC onfortuinlijke wijze werd het 1-1 en tot overmaat van ramp maakte ARC in de blessuretijd 1-2. De spelers van VVC leken verslagen…leken. Echter, zolang de scheidsrechter laat doorspelen heb je een kans.

Na de aftrap werd de bal naar rechts geschoten en werd meteen druk gezet op de tegenstander. VVC kreeg een inworp. Adam gooit de bal snel in naar de aangelopen Quinn. De snelle rechtsback maakt een schijnbeweging waardoor twee tegenstanders tegen elkaar aanlopen. Quinn loopt vanaf rechts op de helft van de tegenstander naar het midden en hij geeft de bal aan de vanaf links inkomende Jari. De linkspoot van het team versnelt met de bal richting doel, loopt door en ziet voor zichzelf een prachtige schietkans op moment dat er een speler van ARC op hem afloopt. Hij wil schieten en ineens ziet hij in zijn linkerooghoek dat Björn er nog beter voorstaat. Jari tikt de bal naar links, en Björn neemt de bal aan, hij zet nog een stap om daarna de bal met zijn rechtervoet met techniek én snelheid in de rechterbovenhoek van het doel te schieten. 2-2. Dolle vreugde in én om het veld. En meteen einde wedstrijd. Penalty’s!

De coach moest 5 spelers aanwijzen. Jari, Milan, Michiel, Björn en Binc. Gespannen gezichten, maar ook verbeten gezichten.
ARC begint de strafschoppenreeks. De speler van ARC neemt de aanloop en schiet de bal laag rechts, Quinten duikt de goede hoek in alleen de bal is net iets te hard voor hem. 0-1.
Jari neemt de verantwoordelijkheid om als eerste namens VVC te gaan. Gespannen staat hij achter de bal. Hij neemt zijn aanloop en hij schiet de bal met zijn linker strak en half hoog in de linkerhoek. 1-1.
De tweede speler van ARC is nu aan de beurt. Hij schiet. Quinten duikt weer naar de goede hoek, en deze keer stopt hij de strafschop. Heel VVC juicht.
Milan is namens VVC aan de beurt. De voetballer die alles op techniek doet, neemt zijn tijd. Hij schiet de bal hard laag in de rechterhoek. De keeper van ARC is kansloos. 2-1 voorsprong.
Nu mag ARC weer. Quinten staat weer op zijn lijn. Hij heeft vertrouwen en hij straalt het ook uit. Hij maakt zich zo veel mogelijk breed. De strafschop wordt hard genomen, alleen weer staat Quinten op de goede plek. Hij ramt de bal voor de lijn weg. Het gejuich aan VVC zijde wordt nog luider.
Nu is het Michiel om de voorsprong uit te breiden. Hij speelde een ongelukkige finale en dat vreet nu nog aan hem, want hij wilde heel graag beslissend voor het team zijn. Nu is het zijn kans om een hele grote stap voor het team te zetten. Hij is geconcentreerd op de bal en legt de bal nog één keer goed. Hij neemt de aanloop en hij schiet laag richting de rechterhoek. De keeper blijft staan. 3-1. De spelers zijn opgelucht en raken al in staat van opwinding. Dit kan toch niet meer mis gaan? Ze fluisteren naar elkaar: als Quinten de volgende pakt, hebben we al gewonnen. De speler van ARC stelt het feestje nog even uit en knalt de bal in het doel. 3-2.
En nu is Björn aan de beurt. En iedereen weet het. Als Björn scoort dan….
Ook Björn neemt de tijd. Hij legt de bal goed. Hij loopt rustig naar achter. Hij kijkt naar de keeper en dan weer naar de bal. Het is doodstil in en om het veld. De scheidsrechter fluit. Björn neemt de aanloop en hij schiet…de bal belandt hard en laag feilloos in de rechterhoek. De spelers springen al juichend op elkaar. En ook het VVC publiek laat van zich horen. Een geweldig moment voor alle spelers. Prachtig om te zien en te beleven. De beker is gewonnen.

Aan het hoofdveld van ARC is de prijsuitreiking. Er staat een podium klaar waarop alleen de spelers van het winnende team gehuldigd worden. De beker wordt uitgereikt door arbiter Kevin Blom.

FC VVC O10 + O11

Met veel muziek en confetti én een grote beker worden de winnaars gehuldigd. Een prachtige afsluiting van het toernooi.

En hoe verging het de coach na zo’n toernooi? Nou laat ik het zo zeggen, zelf een wedstrijd spelen is toch echt beter voor het hart.
MR