Nederlands elftal en het schot van Jelte

Vrijdagavond zaten we dan met de kleine mannetjes en kleine dametje van de O9-2 en ouders in de Johan Cruijff Arena te kijken naar de oefenwedstrijd tussen Nederland en Engeland. Eén dag voordat Johan Cruijff twee jaar gelden is overleden, heet het stadion nog steeds niet officieel de Johan Cruijff Arena. Schandalig. Al noemt het overgrote deel het stadion wel al naar de grootste voetballer die Nederland ooit heeft voortgebracht. Die dag keek ik even naar wat oude beelden van Cruijff. Eén van mijn mooiste momenten is zijn terugkeer bij Ajax in de Meer tegen Haarlem. Kan hij het nog wel? Is hij nog wel de Cruijff die hij ooit was geweest ?Tik op Youtube even in “Johan Cruijff doelpunt Haarlem”. Geniet.

Het Nederlands elftal speelde een wedstrijd waar Cruijff absoluut niet vrolijk van zou worden. De kleine mannetjes en kleine dametje waren daar veel minder mee bezig. Zij genoten van de wedstrijd, de ambiance, de chips, popcorn, broodje hotdog, cola. Wat mij dan weer het meeste is bijgebleven van de wedstrijd, is dat ik totaal geen creativiteit heb gezien. Depay probeerde het. Bij proberen bleef het. De bal werd met grote regelmaat ingeleverd bij de Engelsen. Het was breedte voor diepte, terwijl Cruijff altijd zei, “diepte voor breedte”.

Toen ik in de Johan Cruijff Arena zat te kijken naar de ballen die met grote regelmaat werden ingeleverd. Viel mijn oog op Jelte die vlak voor me zat. Ik kon een glimlach niet onderdrukken. Ik moest denken aan de eerste training van Jelte met de O8-2 vorig seizoen. We sloten af met een partijtje. 4 tegen 4. Jelte pakte de bal af van zijn tegenstander. Hij legde de bal stil met de onderkant van zijn voet. Stapte een paar meter naar achteren. Wilde naar voren lopen. Maar nam nog een paar stappen naar achteren en toen ging hij richting de bal. Hij kwam steeds dichter bij de bal. Hij had een grote glimlach. Bij de bal aangekomen, schopte hij hard tegen de bal. De bal kwam niet bij een medespeler. De bal ging ook niet richting doel. De bal vloog uit aan de linkerzijkant van het veld. Jelte stond met zijn beide handen in de zij en had een glimlach van oor tot oor. Je zag een wolkie boven zijn hoofd met de tekst, “zo die heb ik even goed geraakt”. Hij was trots. Hij was ongelofelijk trots. Dat was tijdens de eerste training één van de mooiste momenten van het hele seizoen. Dit was puur. Dit was echt. Hier stond een kind met plezier. Hier stond een kind die vond dat hij iets heel goed had gedaan en dat had hij ook.

Als je de Jelte van toen vergelijkt met de Jelte die ik zaterdagochtend zag spelen. Dan zag ik een Jelte die zich super heeft ontwikkelt. Je ziet niet alleen een Jelte die een geweldig schot in zijn rechterbeen heeft. Maar ook heel graag goed met zijn linkerbeen wil schieten en daar ook heel veel op oefent. Daarnaast zie je een Jelte die zijn duels vaak wint, steeds makkelijker gaat passeren en ook steeds beter ziet naar wie hij de bal moet overspelen. Zaterdag in de tweede helft was de bal uit. Hij dribbelde met de bal in, passeerde zijn tegenstander via de uitvalspass en gaf een strakke pass naar de andere kant van het veld. En nu stond daar wel iemand. Nu kwam de bal keurig in de voeten en ook nu zag ik een Jelte die trots op zich zelf was. Top. Genieten.

Niet alleen Jelte stond te genieten. Ook Arjen, Jelte zijn vader, stond met een brede glimlach langs de kant. Arjen is vaak bij onze thuiswedstrijden de spelbegeleider en doet dit met super veel enthousiasme. Hij laat het voetbal lekker het voetbal voor de kinderen. Hij bemoeit zich niet tot nauwelijks met de wedstrijd. Grijpt alleen in als het nodig is. Een spelbegeleider, zoals een spelbegeleider hoort te zijn. Als Arjen geen spelbegeleider is, kan Arjen ook heerlijk meeleven. Tijdens een wedstrijd die wij laatst uitspeelde, zag ik Arjen naast het doel van Robin staan. Net zoals ik wel eens naar Tygo sta te kijken, als hij langs de kant van het veld staat en iedereen staat te coachen. Bleef ik nu met mijn handen in mijn zak naar Arjen kijken. Arjen was aan het meeleven met zijn handen. En was zo nu en dan aan het meevoetballen. Je zag bij een kans van één van de spelers zijn voet een kleine schoppende beweging maken. Geweldig om te zien. Arjen hoopt niet alleen dat Jelte scoort of goed speelt. Arjen hoopt dat elke speler van het team scoort en goed speelt. En zoals zaterdag kan hij ook super genieten van de keeper van de tegenstander. Dit zegt iets over het prettige karakter van Arjen en dat zie je bij Jelte terug.

Ondanks dat  de spelers een wat kortere nachtrust hadden gehad dan normaal door de aanwezigheid in de Johan Cruijff Arena. Was hier niets van te merken tijdens de wedstrijd tegen SCW om 8.30 uur in de ochtend. Alle spelers speelde vol energie. Goede acties, prima reddingen, geweldige passes. Constant overal snelheid. Vragen om de bal. Super. Super. Super. Genoten.

FC VVC JO9-2 FC VVC JO9-2