O9-2 De acties van Jesper Olsen en Philip-Meas

Zaterdag na onze wedstijd tegen Hoofddorp plof ik nog iets wat katerig thuis op de bank. Nee, de kater is niet van onze wedstrijd. Die was top. Het zijn de iets te vele kleine biertjes die tijdens Koningsdag naar binnen zijn gewerkt. Ik pak de IPad en tik op het icoontje van YouTube. Ik denk even aan René van der Gijp die van die Cruijff, Bergkamp, Zidane, Ronaldinho avondjes heeft. De hele avond zit hij dan beelden van deze fantastische voetballers te kijken op YouTube. Ik tik nu zelf de letters J E S P E R O L S E N in.

FC VVC JO9-2

Ik ga op zoek naar de solo die hij liet zien met Ajax in de Kuip op 28 november 1982. Ajax speelde toen nog in het mooiste uit shirt waar ze ooit in hebben gespeeld. Het uitshirt met TDK op de borst en met lichtblauwe schaduwstrepen. Echt geweldig. Feyenoord verliest de bal op eigen helft. De bal rolt naar Gerald Vanenburg die gelijk de bal doortikt naar Jesper Olsen. Olsen tikt de bal gelijk naar rechts om een Feyenoord verdediger rechts te passeren, maar neemt de bal op het laatste moment mee met zijn rechterbinnenkant links langs de verdediger. Hij versnelt. Een andere Feyenoord speler probeert hem de bal via een sliding te ontfutselen, maar hij is te laat. Een derde verdediger passeert Olsen over het rechterbeen van deze Feyenoorder. De laatste verdediger probeert Olsen van achteren neer te schoppen, maar ook dit lukt niet. Joop Hiele, de keeper van Feyenoord, komt snel uit. Olsen speelt de bal met zijn rechterbeen langs Hiele en scoort in het open doel.

Dit zegt alles over Olsen. Het technische, het speelse, het frivole, het elegante, het springen over glijdende verdedigers, het snel draaien met de bal en zijn lichaam, in alles straalt plezier uit. Het zijn spelers waar ik van geniet. Het zijn spelers waar voor ik naar het stadion ga. Daarom geniet ik ook zo van Philip-Maes (PM). PM heeft ook iets elegants en frivools in zijn spel. In het spel van PM straalt plezier uit. PM passeert tegenstanders op een hele natuurlijke manier. Zelf ken ik PM nog van de Champions League. Tijdens de Champions League speelde hij in het team van Machester City. Beter gezegd, hij was het team van Manchester City. Week in week uit liet hij zien dat hij de allerbeste was. Hij passeerde zijn tegenstander links en rechts voorbij met het grootste gemak. Ouders riepen overspelen. Hun kinderen kregen namelijk niet de bal. Ik dacht, blijf lekker pingelen, want daar ben je goed in. Gelukkig deed hij dat ook.

PM is na de winterstop ons team komen versterken en in het begin was het voor PM even wennen. Vanaf het begin ben ik PM gaan stimuleren om zijn acties te maken, zijn acties te maken en nog eens om zijn acties te maken. Als je iets goed kan, dan moet je dat een speler namelijk niet afleren. Maar moet je deze speler stimuleren om dat te blijven doen. Zaterdag tegen Hoofddorp liet hij weer zien waar hij toe in staat is. Op een hele simpele manier speelde hij zijn tegenstanders aan de rechterkant buitenom uit. Maar ook midden op het veld draaide hij een aantal keer bij zijn tegenstanders weg, door heel simpel en effectief van richting te veranderen. Hij doet met speels gemak. Hij doet dat op een manier waar ik super vrolijk van wordt.

De wedstrijd die wij zaterdag speelde tegen Hoofddorp was een ware thriller. In het begin van het seizoen tijdens een toernooi kregen wij van ze een dik pak slaag. Tijdens een bekerwedstrijd een aantal weken later verloren wij nipt. Zaterdag wonnen we en lieten we zien dat we als team heel goed kunnen voetballen. De kleine mannetjes en kleine dametje laten zien dat ze steeds beter worden en dat is super genieten. Het is ook mooi om te zien dat Melvin Houtman en Jayden Vermeulen van de O9-3, die vorige week zaterdag tegen Dios en deze zaterdag tegen Hoofddorp meespeelde, laten zien dat ze op een prima manier meekunnen.

PM ontvangt de bal aan de rechterkant, hij dartelt op zijn tegenstander af, hij stapt frivool naar links en passeert zijn tegenstander elegant via de rechterkant. Hij doet zijn hoofd omhoog en kijkt heel natuurlijk om zich heen. Zijn haar blijft goed zitten. Zijn haar zit trouwens altijd goed. Hij ziet de keeper iets te ver naar links staan en schiet de bal met gevoel in de rechterhoek. Genieten.