O11-3: een mooie overwinning op een zomerse najaarsdag

FC Aalsmeer O11-2 - FC VVC O11-3 Uitslag:1-6 (1-3)

De spelers van de O11-3 hebben de eerste overwinning in dit seizoen op overtuigende wijze binnengehaald. De winst op Aalsmeer kwam voor het derde selectieteam van de O11-lichting op het juiste moment. Voordat het seizoen zou gaan beginnen wisten de coaches al dat het een zwaar maar uitdagend half jaartje voor de spelers zou gaan worden. Het team is ingedeeld in de eerste klasse met bijna alleen maar eerste en tweede teams van clubs zoals Hoofddorp, DSOV, Zandvoort en RCH.

Zeven van de tien spelers van de O11-3 hebben nooit hoger dan de tweede klasse gespeeld, en dat was bij de wedstrijden in de voorbereiding én in de eerste twee competitiewedstrijden te zien. Een hoger tempo, technisch betere en brutalere spelers, en meer fysieke strijd. Dit zijn zomaar kenmerken van de tegenstanders waar het team mee te maken kreeg en ook zal blijven krijgen. Het resulteerde in de beker en competitie in twee nipte én drie grote nederlagen.

De coaches hadden de spelers voor het begin van het seizoen gewaarschuwd. Vorig seizoen was het merendeel van het team gewend om toch regelmatig met dubbele cijfers of met een groot verschil te winnen. Dat zou in deze competitie niet meer in ons voordeel gebeuren, zo voorspelde coach Mischa.

Het team mocht zaterdag tegen Aalsmeer O11-2 aantreden. De tegenstander hadden al 3 punten in de pocket. Toch hadden de coaches van te voren aangegeven dat er goede mogelijkheden waren voor het team om in ieder geval er een spannende pot van te maken. Het begin van de wedstrijd was voor beide teams een beetje aftasten. Aalsmeer probeerde daarna wel druk te zetten op de achterhoede. Het viel echter meteen op dat het team goed onder die druk uit durfde te voetballen. De eerste kans was dan ook voor de O11-3. Milan kreeg vanuit een kluts de bal. Recht voor het doel kapte hij met zijn rechtervoet de bal naar links om meteen op doel te schieten. Het schot miste kracht en de keeper kon de bal pakken. Vlak daarna was er een domper voor het team. Even was er een onoplettendheid in het team en de rechterspits van Aalsmeer schoot de bal rechts hard en laag bij de eerste paal in het doel. 1-0.

FC VVC JO11 3

Het was een domper, maar het team ging na de achterstand steeds beter voetballen. Onder aanvoering van Siem, werd de druk op het doel van Aalsmeer steeds groter. Vanaf links kreeg Adam de bal. Hij kapte met zijn befaamde korte bewegingen op de vierkante centimeters twee tegenstander tegelijk uit, alleen de keeper stond hinderlijk in de weg. Bij de volgende kans na een schot van Siem op de keeper, dacht Quinn al aan de gelijkmaker. Op een kleine 10 meter afstand plaatste hij de bal richting de rechterhoek, alleen een Aalsmeers been voorkwam een goal.

Maar na een klein kwartiertje spelen was het dan toch zover. Het was Siem die vanaf de linker middenveld de bal in dribbelde. Met een hard kruislings schot tussen twee spelers van Aalsmeer zette hij Quinn alleen voor de keeper. Quinn nam de bal met zijn rechtervoet in één keer mee en de tweede aanraking van de bal was een geplaatst schot op het moment dat de uitkomende keeper zich op de bal wilde gaan storten. 1-1.

Het zelfvertrouwen van het team groeide met de minuut. Bijna alle duels werden gewonnen. Onder leiding van de slim spelende Thomas stond de achterhoede als een huis. Iedere keer als een speler van Aalsmeer opkwam, schoof er wel een speler door om druk te zetten. Aan de rechterkant was het Ben, de pragmatische verdediger, goed kijkend naar de bal en niet naar de tegenstander. Als de aanvaller denkt dat hij Ben voorbij is, komt zijn voet er nog net even tegenaan. Genoeg om de aanval in de kiem te smoren. Aan de linkerkant, Imran. De sierlijke verdediger. Alles op techniek. Imran is in staat om als verdediger een schijnbeweging te maken, om zo de bal van de in verwarring geraakte aanvaller te ontfutselen. En naast deze drie mans verdediging hebben we ook nog alleskunner Bas. Hij kan overal spelen en dus op elke plek inzetbaar zonder dat hij daardoor minder gaat voetballen. Ideaal voor een coach.

Maar goed, het vertrouwen was groeiende. De 1-2 kon niet uitblijven. Op zo’n twintig meter afstand en recht voor het doel kreeg VVC een vrije trap mee van de goed leidende scheidsrechter. Sommige spelers hadden op donderdags nog op vrije trappen geoefend. Siem was daarbij. Hij mocht dan ook aanleggen. Met zijn rechterwreef schoot hij de bal hard, hoog én met een draai in de rechterhoek. De keeper was kansloos. 1-2. De koele Siem kon zijn glimlach nauwelijks onderdrukken.

Vlak voor rust scoorde het team weer uit een standaardsituatie. Ditmaal een hoekschop. Vanaf rechts nam Siem de corner zoals vroeger de Brazilianen de corners namen. Hard en vol met de wreef. De bal kwam hard en hoog voor en zo’n drie meter bij de tweede paal stond de volledig vrijstaande Imran die de bal loeihard in de linker kruising van het doel kopte. 1-3. En geloof het of niet: ook op deze corners had het team twee dagen daarvoor getraind.

Tijdens het nuttigen van een bekertje limonade gaven de spelers in de rust zelf al aan dat het nog niet voorbij was. Het team was zich er van bewust dat ze nu een ideale kans hadden om de eerste overwinning van het seizoen te behalen. De voorsprong zou met hand en tand verdedigd moeten worden. De coaches hoefden alleen maar aan toe te voegen: blijf fel, wil de bal hebben en blijf met elkaar voetballen.

De tweede helft was een nog betere versie dan de eerste. Aalsmeer kwam eigenlijk nauwelijks meer echt aan voetballen toe. En als ze een kans kregen om door de hechte verdediging te komen dan stond daar altijd nog Duco. Want wat een topkeeper hebben wij in onze gelederen. Met twee fenomenale reddingen hield hij zijn doel in de tweede helft schoon. Twee keer een hard laag schot richting de hoek, en twee keer met zijn vingertoppen tikte hij de bal langs de andere kant van de paal.

Verdedigend stond het met uitblinker Thomas al goed. Aanvallend kwam het team ook steeds beter uit de verf. Siem zat lekker in zijn vel, en soleerde op de as van het veld richting doel. Op het juiste moment tikte hij de bal schuin naar rechts voor de opkomende Milan. Met zijn rechter bedacht de technisch vaardige Milan zich geen moment en hij schoot de bal overtuigend langs de keeper. 1-4.

Dat doelpunt zorgde voor er voor dat het geloof bij de tegenstander wegebde. Nog geen twee minuten later maakte Bas de 1-5. Het O11-3 team had zoveel zelfvertrouwen dat Aalsmeer op eigen helft volledig werd vastgezet. Bas zette goed druk naar voren nadat de bal door de verdediger van Aalsmeer werd ingespeeld. Hij kwam voor zijn speler en hij veroverde de bal vanuit de as van het middenveld en liep met bal direct door richting doel, om daarna zijn eerste doelpunt van het seizoen te scoren.

Het verzet was nu helemaal gebroken. De kansen bleven komen, en deze ontstonden bijna altijd door goed samenspel. Dit was ook vooral de verdienste van Gigi. Zij kijkt namelijk goed of er een speler vrij staat waar ze naar toe kan spelen. Vanaf de linkerkant is zij in staat om met haar rechter de steekpassjes te geven op bijvoorbeeld Adam. Op deze wijze kreeg Adam nog twee kansen, alleen het was onze topscorer vandaag niet gegund om ook een doelpuntje mee te pikken. De keeper stond steeds in de weg. Het was Gigi die op het laatst nog wel de keeper kon verschalken. Vanaf de rechterzijkant veroverde zij de bal en rondde keurig en koelbloedig af. 1-6.

Een mooie en welverdiende overwinning van de O11-3 en dat op een prachtige zomerse najaarsdag. De spelers hebben ervaren dat als je goed wil voetballen het niet vanzelf gaat, maar dat je wel beloond kan worden bij maximale inzet. En die beloning kwam op deze dag.Zowel de coaches als de meegereisde supporters hebben ook genoten van deze wedstrijd. En tot slot stelde Quinn lachend aan zijn trainer/coach nog een vraag naar aanleiding van een uitspraak aan het begin van het seizoen. Wij zouden toch geen overwinning met groot verschil gaan behalen in dit seizoen?

MR